vrijdag

Ode aan Ootje Oxenaar / Hulde aan zijn Gulden

Deze blog is een web publicatie van 2 kunstwerken / schilderijen door Ton de Korte. (klik op blogarchief rechtsboven voor berichten met foto's!)

De grafische ontwerpen van Robert Deodaat Emile (Ootje) Oxenaar voor verschillende Nederlandse bankbiljetten maakten de Nederlandse valuta tot een van het mooiste en kleurrijkste papiergeld in omloop. Helaas (volgens sommigen) maakte de introductie van de Euro als Europese valuta in Nederland en vele andere Europese staten op 1 Januari 2002 hier een einde aan.

Vóór het einde van 2001 heeft de kunstenaar / fotograaf Ton de Korte 2 schilderijen van een flink formaat gemaakt die zijn geinspireerd op het 50 gulden biljet en het 250 gulden biljet van Oxenaar. Deze schilderijen zijn bedoeld als een eerbetoon door de kunstenaar aan Oxenaar's prachtige grafische ontwerpen voor de Nederlandse valuta die op dat moment op het punt stond geschiedenis te worden. Tegelijkertijd zijn deze 2 kunstwerken ook een weerklank van het sentiment van vele Nederlanders in die tijd voor het behoud van de Nederlandse Gulden. Een nationalistisch sentiment dat door vele bewoners van andere Europese landen over 'hun' valuta ten aanzien van de onaantrekkelijke Euro werd gedeeld.

Ton de Korte was zijn tijd vooruit in 2001 met dit eerbetoon aan Oxenaar. Onlangs zijn het 50 en 250 Gulden biljet van Oxenaar's hand uitgeroepen door het Nederlandse volk als één van de mooiste product-ontwerpen in Nederlandse geschiedenis. Het ontwerp voor het 50 Gulden biljet van Oxenaar kwam op de tweede plaats ná het ontwerp voor het Nederlandse vliegtuig de Fokker Vriendschap.


Een youtube filmpje in Engelse taal door Ootje Oxenaar zelf over zijn ontwerpen voor de Nederlandse bank te zien in nevenstaande videobalk.

Geen opmerkingen: